Laat ondernemerschap geen nieuwe ratrace worden

alex-holyoake-388538-unsplash.jpg

Het voorbije jaar begon ik zeer voorzichtig het ondernemerslandschap te verkennen. Een boeiende weg die ik aan een traag tempo (alias mijn tempo) bewandel, wat me in staat stelt zowel de uitdagingen als de valkuilen bewust te (h)erkennen. Mijn grootste conclusie en de oproep van deze blog: laat ondernemerschap geen nieuwe ratrace worden!

Twee types ondernemers

Grofweg onderscheid ik twee types ondernemers: de harde ondernemers en de hart ondernemers. De harde ondernemers staan voor businessplannen en marketingstrategieën, in hun wereld is het 'ALL IN or NOTHING' en bestaan er enkel 'WINNERS or LOSERS'. Volgens de harde ondernemers MOET je vanalles doen om succes te kunnen HEBBEN. Ze kunnen nogal schreeuwerig zijn en willen vooral gezien worden.

De hart ondernemers krijgen het van al deze dingen Spaans benauwd, die willen immers maar één ding: ondernemen vanuit wie ze ten diepste zijn. Het zijn mensen voor wie ondernemerschap een bewuste keuze is na een persoonlijke crisis of ander belangrijk keerpunt. Van wie de drijfveer achter hun onderneming niet geld of succes is, maar het allesoverheersende verlangen om hun missie met de wereld te delen.  Een missie die vaak alles te maken heeft met hun eigen pijn, wat hen erg kwetsbaar maar vooral heel authentiek maakt. Het zijn net deze ondernemers die de wereld nodig heeft want ze willen een verschil maken en dat doen ze ook.

Een nieuwe generatie ondernemers

Hart ondernemers komen vanuit persoonlijke ontwikkeling tot zakelijke ontwikkeling, van zijn tot doen. Hun identiteit, waarden en talenten staan centraal in hun organisatie. Het zijn ondernemers die niet geloven in concurrentie maar in verbinding en netwerken. Die hun steentje bijdragen aan de bouwplannen van een zingevingseconomie en hun rug toekeren naar de ratrace. Deze ondernemers volgen de koers van hun intuïtie in plaats van zich rigide aan een businessplan te houden. 

'Trendwatchers constateren een explosieve toename van mensen die niet meer binnen de klassieke systemen vechten om hun bezieling en creativiteit kwijt te kunnen en ook geen zin meer hebben om gelaten en murw toe te kijken, maar die het heft in eigen handen nemen en gewoon beginnen. Ze willen een oplossing bieden voor een maatschappelijk probleem en stellen de essentie weer voorop.' (Bron: Civas, cursus vitaliteitscoach)

Kwetsbaar proces

De harde ondernemers bestempelen de hart ondernemers vooral als naïef en misschien zijn we dat ook wel, maar naïviteit en idealisme gaan hand in hand. Zoals Steve Jobs ooit zei: "The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do". Veel van deze mensen staan nog in de kinderschoenen van hun ondernemerschap en laten zich door al de MOETENS die de harde ondernemers uitschreeuwen vaak afschrikken, het brengt hen aan het twijfelen en van hun eigen pad af, met alle gevolgen van dien. Door zich vervolgens terug te trekken doen ze niet alleen zichzelf tekort (de missie blijft immers roepen) maar ook de wereld, waarin er zoveel nood is aan authenticiteit vanuit kwetsbaarheid.

'The world will be saved by the western woman'. Dalai Lama

Hart onder de riem

Aan alle hart ondernemers die zich hierin herkennen: laat jou er niet van weerhouden jouw missie in de wereld te zetten! Twijfels en angsten zijn normaal, ze maken onderdeel uit van jouw uniek groeiproces, omarm ze maar laat ze jou niet verstikken. Vanuit mijn persoonlijke ervaring (na heel wat vallen en opstaan) geef ik je graag de allerbelangrijkste tips mee om succesvol (succes volgens je eigen definitie) te kunnen ondernemen vanuit het hart:

  • Blijf trouw aan jezelf! Alles wat er nodig is voor jou om aan de juiste klanten te geraken is jouw unieke, authentieke zelf zijn. Ook al doen er honderden ondernemers hetzelfde als jou of hebben ze een gelijkaardig aanbod, niemand is jou. Volledig jezelf zijn is je beste marketingstrategie want 'your vibe attracts your tribe'. (Denk maar aan Jezus, die gebruikte geen social media, had geen website en allicht ook geen businessplan noch marketingstrategie en toch was hij een van de meest impactvolle mensen die ooit geleefd heeft.)

  • Voelt het goed: doen, voelt het niet goed: niet doen! Dit geldt IN ALLES!!! Vertrouw op je innerlijk kompas.

  • Volg je eigen tempo! Staar je niet blind op het zichtbare succes van anderen, je weet niet welke weg daaraan vooraf is gegaan want hun struggle blijft meestal verborgen achter de schermen. Spring alleen wanneer jij jou daar effectief klaar voor voelt, maar blijf wel in beweging.

  • Hou de focus op je missie! Kies je voor een businesscoach, loopbaanbegeleider, een samenwerkingsverband of iets dergelijks... prima, maar zorg dat je zelf achter het roer blijft staan van jouw missie. Verlies je niet in het enthousiasme van de ander of het plan dat de ander voor jou klaar heeft. Toets regelmatig af bij jezelf of het plaatje voor jou nog klopt.

  • Verbind je met gelijkgestemden - en daar tegenover - praat niet over je missie met mensen die op een totaal andere golflengte zitten en er niets van snappen, ze zullen je enkel naar beneden halen. Zorg dat je je omringt met inspirerende voorbeelden en mensen die jou naar boven halen. Beschouw jouw missie en ondernemersdroom als pas geplante zaadjes en voorzie jezelf van vruchtbare ingrediënten om te groeien.

 

Aanschouw je jezelf als een hart ondernemer en ben je op zoek naar een veilige plaats waar je samen met gelijkgestemden zowel jezelf als je onderneming verder ontwikkelt? Dan ben je van harte welkom op het groeitraject ondernemen van binnen naar buiten!

 

* Ter aanvulling wil ik meegeven dat dit blogartikel niet de bedoeling heeft een wij - zij mentaliteit te creëren. Iedereen is vrij te ondernemen op een manier die het best bij hem/haar past .We zijn immers allemaal anders en uniek, dat maakt het zo boeiend en dit zorgt ervoor dat er genoeg is voor iedereen. 

Als je echter merkt dat 'ondernemen op de klassieke manier' gevoelsmatig niet klopt met wie je bent, dan wil ik je heel graag aanmoedigen om volgens je eigen waarden en normen te durven ondernemen. Want het kan ook anders en het mag helemaal op jouw manier.