De generatie zijnsondernemers

azgan-mjeshtri-435130-unsplash.jpg

“Maar wij zijn zijnsondernemers, voor ons werkt het anders” hoor ik mezelf zeggen. Ze wist meteen wat ik bedoelde. De nieuwe generatie ondernemers zijn (meestal) niet de kapitaalkrachtige ‘ik heb het gat in de markt gevonden’ ondernemers. Neen, het zijn mensen die voor ondernemerschap hebben gekozen omdat ze in de eerste plaats zichzelf willen zijn en hun eigen waarheid willen leven. Iets dat in het huidige ratrace-systeem bijna onmogelijk is geworden. Daarom vinden we onze eigen job (en vaak ook onszelf) uit.

De aanzet

De aanzet om te beginnen zijnsondernemen werd in de meeste gevallen gegeven door een persoonlijke crisis, hoe groot of klein die ook was. Bij mij was het een burn-out, bij anderen was het een ontslag, (chronische) ziekte, relatiebreuk, ongeval, midlifecrisis of nog iets anders.

Tijdens een crisis word je stilgezet, de automatische piloot wordt uitgeschakeld. Waardoor het leven je eindelijk kan bijbenen en mensen worden wakker geschud. Ze beseffen dat ze zich een vreemde of gevangene voelen in hun eigen leven en eigenlijk niet goed meer weten wie ze nu eigenlijk zijn of waar ze juist naar verlangen.

Persoonlijke ontwikkeling

Vervolgens wordt het pad van persoonlijke groei & bewustzijnsontwikkeling ingeslagen. Nieuwe zelfkennis wordt verworven, de universele wetten worden ontdekt, de perceptie op het leven verandert. (Creatieve) talenten worden vanonder het transformatiepuin gehaald en er wordt opnieuw betekenis gevonden.

Keerpunt

Dan moet er een keuze worden gemaakt: ga ik met dit nieuwe bewustzijn terug naar het oude systeem of sla ik een andere weg in?

Ik koos er in eerste instantie voor om terug voor een baas te gaan werken. Hetzij dan in een totaal andere sector en functie. Hoewel deze keuze op dat moment in mijn leven de juiste was, voelde het al snel aan alsof ik mezelf verloochende. Ik benutte mijn potentieel niet, deed niets wezenlijks om bij te dragen aan een betere wereld en leefde op een ritme dat voor mij werd bepaald, waardoor ik niet het beste van mezelf kon geven.

Ik besefte dat als ik mezelf wou kunnen zijn en een leven wou kunnen leiden trouw aan mezelf en mijn eigen waarden, er voor mij maar één weg bestond: ondernemerschap. Zijnsondernemerschap.

Kenmerken van zijnsondernemen:

 1. Zijn

  Zijnsondernemen vertrekt, zoals het woord zelf zegt, vanuit zijn. Alle activiteiten uit mijn onderneming vloeien voort uit mijn persoonlijk ontwikkelingsproces. Mijn eigen identiteit staat centraal in mijn onderneming, daarom onderneem ik ook onder mijn eigen naam. Ikzelf ben de rode draad doorheen mijn gevarieerd aanbod.

 2. Authenticiteit & resonantie

  Als zijnsondernemer komen je klanten vooral voor JOU. Daarom is het belangrijk om jezelf te durven tonen en te laten voelen en daar bewust je marketingacties op af te stemmen. Want: ‘Your vibe attracts your tribe’.

  Vanuit dit principe bestaat er geen concurrentie want iedereen is uniek. Maar als je je uniekheid niet durft kenbaar te maken, zal je opgaan in de 1001 andere ondernemers die hetzelfde doen als jij (zoals coaches, copywriters…). En dat is jammer want er is meer dan genoeg voor iedereen.

 3. Van binnen naar buiten

  Veel zijnsondernemers komen er - vaak gefrustreerd, gedesillusioneerd, ontmoedigd en helaas soms ook duizenden euro’s armer - achter dat de ‘oude’ of ‘mannelijke’ manier van ondernemen (of hoe je het ook wilt noemen) niet werkt voor hen.

  Voor zijnsondernemers gelden er nu eenmaal andere spelregels (ja spelregels, want het is eigenlijk echt spelen wat je mag gaan doen!). Zeggen je intuïtie en innerlijke wijsheid “Neen!” en doe je het toch? FORGET IT dan, ook al zegt die businessguru dat het om een bewezen strategie gaat.

  Het is heel belangrijk je eigen ondernemerswaarheid helder te hebben en te durven vertrouwen op jouw manier. Blijf consequent je belemmerende overtuigingen opruimen en werken aan je eigen heelheid & bewustwording.

  En vooral: doe ook effectief iets met de inzichten die je verwerft zodat je niet met het verstopte trechter syndroom komt te zitten. Het zit al in jou, je bent er klaar voor! Echt!

Ondernemen van binnen naar buiten is een persoonlijk ontwikkelingstraject gericht op zijnsondernemers. Voor wie ondernemen een manier is om hun (ziels)missie te verwerkelijken, hun potentieel te ontwikkelen en hun talenten te benutten. De inhoud van het groeitraject bestaat uit een combinatie van verdiepende bewustzijnstraining + intervisie/mastermind rond ondernemerschap + deelcirkels.

Vond je herkenning in dit artikel? Je doet me een groot plezier met het te delen! Groetjes, Mieke