Aandachtspunten voor introverte ondernemers

cosmic-timetraveler-Q35NtgjPCjw-unsplash.jpg

Deze week las ik in één ruk het boek ‘The introvert’s guide to entrepreneurship’ van Nate Nicholson uit. Normaal gezien hou ik niet zo van hokjesdenken. Het afgelopen jaar ontdekte ik echter hoe belangrijk het als ondernemer is om in je businessmodel voldoende rekening te houden met je introverte behoeften en wat de risico’s zijn als je dit niet doet.

Ik vatte de hoogtepunten uit het boek samen in deze blog.

Het belangrijkste kenmerk van introverte mensen

Lange tijd dacht ik van mezelf dat ik extravert was, ik ben immers een open boek wat het delen van mijn persoonlijk proces betreft (ik schreef er zelfs letterlijk een boek over) en ik heb een grote vrienden- en kennissenkring waar ik op regelmatige basis mee afspreek. Van deze sociale interacties kan ik ook echt genieten, maar ik laad er niet van op.

Opladen dat doe ik door tijd alleen te spenderen, aan introspectie en contemplatie te doen, in de natuur te zijn, te reizen, persoonlijke ontwikkelingsboeken te lezen, reflectief te schrijven, te spelen met mijn hond. En ook wel eens door schuldvrij te bingewatchen :).

Voldoende me-time voorzien is voor een introverte ondernemer een absolute must om de batterijen opgeladen te houden. Want ‘You can’t serve from an empty cup’.

Wat introverte mensen goede ondernemers maakt

Focus

Introverte ondernemers verliezen zich niet gemakkelijk in details, ze richten zich op de essentie, op wat echt belangrijk is binnen hun onderneming. Ze hebben steeds hun volgende stap voor ogen. Om deze te kunnen bepalen dienen ze echter wel op regelmatige basis afstand te nemen van hun bedrijf.

Interne motivatie

Introverte ondernemers hun drive komt van binnenuit, ze hebben geen externe stimulatie nodig. Ze gebruiken hun eigen passie als brandstof om door te gaan. Wanneer er moeilijkheden of obstakels op hun pad komen, nodigt dit hen uit om creatieve oplossingen te vinden. Ze zijn niet bang voor hun eigen diepte.

Leergierig

Introverte ondernemers verslinden het ene boek na het andere, het zijn de eeuwige studenten van het leven. Ze beschikken hierdoor niet alleen over veel kennis, maar ook over een flexibel brein. De uitdaging is wel om wat ze leren ook effectief te gaan implementeren in hun bedrijf, zodat ze niet met het verstopte trechter syndroom komen te zitten.

Integriteit

Wetenschap toont aan dat hoe reflectiever een persoon is, hoe eerlijker hij/zij wordt. Een introverte ondernemer houdt niet van de gladde, manipulatieve of misleidende verkooptrucs en zal op zoek gaan naar manieren van marketing die integer en (opr)echt zijn.

Valkuilen voor introverte ondernemers

Overdenken

Overdenken is nefast voor een introverte ondernemer (omdat je dan twijfel de kans geeft om toe te slaan), het zorgt ervoor dat hij/zij in passiviteit vervalt en dat het bedrijf begint te stagneren. Wanneer je jezelf mentaal vastrijdt, voorzie dan opladende me-time, liefst weg van je dagdagelijkse (bedrijfs)omgeving. Zo ontstaat er vanzelf nieuw perspectief.

Samenwerkingen

Introverte ondernemers functioneren het best wanneer ze alleen werken, dan zijn ze ook het meest productief. Als ze kiezen voor een verkeerde samenwerking kan dit voor afleiding en frustratie zorgen, zeker wanneer ze niet volgens hun eigen schema mogen werken. Ze doen de dingen het liefst op hun eigen manier, waardoor ze als dominante persoonlijkheden kunnen worden bestempeld.

Te snel ja zeggen

Introverte ondernemers verwerken informatie op een diepe en reflectieve manier, waardoor het langer duurt. Ze hebben meer tijd nodig om een beslissing te maken, iets dat ze zelf wel eens durven vergeten. Leer de zin “Ik moet er even over nadenken” te gebruiken om te voorkomen dat je jezelf in de nesten werkt.

Zichzelf verkopen

Introverte ondernemers vinden het vaak moeilijk om zichzelf te verkopen omdat ze niet graag in de spotlights staan. Ze zijn niet graag het centrum van de aandacht. Ze houden bovendien niet van oppervlakkige bedoeningen, noch van small talk. Omdat ze zelf ontzettend op hun persoonlijke ruimte gesteld zijn, zien ze verkopen al gauw als ‘iemand lastig vallen’.

Introverte klanten

Misschien ben je zelf niet introvert, maar heb je wel introverte klanten. Ook dan is het belangrijk om met het bovenstaande rekening te houden. Zo worden introverte klanten bijvoorbeeld helemaal niet graag spontaan opgebeld en vinden ze het maar niets als je ongevraagd in hun mailbox verschijnt (en al zeker niet als dat meerdere keren per week gebeurt). Het heeft een averechts effect op hun.

Gun ze hun eigen tempo en vooral de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht om al dan niet klant bij jou te worden. Ze beschikken namelijk over heel wat zelfkennis (dankzij de vele uren introspectie) en weten exact wat ze nodig hebben en wat niet.

Voor het juiste businessmodel kiezen

Een bedrijf runnen dat niet past bij wie je bent, kan hoge niveaus van stress, angstaanvallen en zelfs depressies veroorzaken. Als je onderneming niet matcht met je persoonlijkheid, zal ze je ongelukkig doen voelen, ongeacht hoeveel geld het oplevert. Het is dus uitermate belangrijk om voor een businessmodel te kiezen dat rekening houdt met jouw introverte behoeften.

Wil jij ook je onderneming leren afstemmen op wie je echt bent? Dan ben je van harte welkom op het groeitraject ondernemen van binnen naar buiten. Voor wie wil groeien als mens én als ondernemer.

Over de auteur Mieke Lannoey:

‘Mijn missie is de nieuwe manier van ondernemen, zijnsondernemen, neerzetten. De twee belangrijkste ingrediënten die ik hiervoor aanwend zijn bewustzijnsgroei en het element water.

Mijn hoger doel is om jou in je eigen oceaan van onbeperkte scheppingsmogelijkheden te doen duiken en een rimpeleffect te creëren dat uitdijt naar de gehele maatschappij.'

Bewandel je het pad van (zijns)ondernemerschap en zijn persoonlijke groei, spiritualiteit, zelfactualisatie en bewustzijnsontwikkeling NIET nieuw voor jou?

Dan ben je van harte welkom om dieper in je eigen wateren te duiken, een rimpeleffect op gang te brengen en stroomversnelling te ervaren!’

Bekijk hier mijn website.