De verstoppertje spelende ondernemer

alexandr-bormotin-571811-unsplash.jpg

Meer en meer mensen worden tot stilstand gebracht, vaak door gezondheidsproblemen en/of een persoonlijke crisis. Na deze time-out blijkt er voor de meesten onder hen geen weg terug te bestaan naar de oude manier van denken, leven en werken. Iets in hen is wakker geworden, hun bewustzijn is verruimd, de roep van hun ziel laat zich niet langer negeren. Hun werkelijke aard komt laagje per laagje opnieuw tevoorschijn.

Carrièrewending

Dit geeft vaak de aanzet tot een verandering in de carrière. Mensen willen iets doen dat zinvol is, een bijdrage levert, betekenis heeft, hen dienstbaar maakt aan iets groter dan zichzelf. Sommigen deden professioneel al iets in die richting en zetten die weg nu op hun eigen manier verder. Anderen maken een omslag van 180 graden. Ze kunnen niet anders. Het gevoel van missie, dat reeds heel hun leven op de achtergrond aanwezig was, overheerst nu hun hele zijn.

Ondernemerschap

Ondernemerschap blijkt voor velen de enige plaats te zijn waar ze zowel hun bezieling kwijt kunnen als trouw kunnen blijven aan zichzelf. De persoonlijke crisis betekende immers niet het einde van hun proces, maar vaak slechts het begin. Regelmatig komt het eigen proces terug op de voorgrond te staan - het zijn dan ook voorlopers - en daar moet tijd en ruimte voor vrijgemaakt kunnen worden. Enkel ondernemerschap geeft je volledige zeggenschap over je eigen agenda.

Veilige labels

Veel van deze voorlopers zetten zichzelf op de markt onder de noemer ‘coach’ of kiezen voor een andere ‘maatschappelijk aanvaarde term’. Daar is op zich niets mis mee. Toch krijg ik het gevoel niet van me afgeschud dat we door voor deze voorspelbare termen te kiezen onbewust een soort van verstoppertje spelen en onszelf klein houden. Het dekt gewoon de lading niet, in de verste verte niet. Termen als lichtwerker, healer, nieuwetijdsondernemer, spiritueel vernieuwer… komen misschien dichter in de buurt, maar ook dat zijn gewoon slechts labeltjes.

Ont-wikkelen

Een ander gek fenomeen is dat op het terrein van ‘persoonlijke ontwikkeling’ de ene na de andere opleiding wordt gevolgd, de ene na de andere expert wordt geraadpleegd en het ene na het andere zelfontwikkelingsboek wordt gelezen. Versta me niet verkeerd, ik ben hier zelf voorstander van, echter alleen als ontwikkeling werkelijk ont-wikkelen betekent. Ont-wikkelen van al die geconditioneerde lagen die jouw ware zelf verborgen houden. Net zoals je een zwachtel wikkel per wikkel verwijdert nadat een wonde geheeld is.

Verstopte trechter syndroom

Wat ik in plaats daarvan zie gebeuren is dat mensen juist laagjes gaan toevoegen, laagjes die vooral gericht zijn op erkenning krijgen vanuit de buitenwereld (soms letterlijk in de vorm van een ‘erkend’ diploma). Of op zijn minst om geen afkeuring of minachting vanuit hun omgeving te moeten verduren.

Het zijn de opleidingen waarvoor we ons inschrijven vanuit ‘ratio’, maar waarvan we diep vanbinnen weten (tenminste als we heel eerlijk zijn met onszelf) dat de werkelijke drijfveer angst is. Want wat er tegenover staat is nog veel beangstigender, namelijk onszelf helemaal tonen zoals we ZIJN. Met al die gaven en talenten die we zelf niet helemaal kunnen verklaren omdat het dingen zijn die door ons heen willen stromen.

Je eigen instrument zijn

Los van welke noemer je verkiest om je werk onder naar buiten te brengen, alles vertrekt vanuit jouw Zelf. Je bent je eigen instrument. Het is je vast ook al opgevallen dat niets in je leven toeval is geweest, zelfs dat doodlopende carrièrepad, die destructieve relatie of dat hardnekkige gezondheidsprobleem niet. Het heeft jou allemaal gevormd tot wie jij nu bent. Jouw mix van authentieke ervaringen heeft ervoor gezorgd dat je tools in je rugzak hebt die alleen jij kunt doorgeven. Vroeg of laat vallen alle losse puzzelstukjes in elkaar en wordt alles duidelijk. Vertrouw erop!

Je ZIJN durven inzetten

Alles wat je nodig hebt zit reeds in jou. Je bent hier op aarde om een unieke taak te volbrengen, een missie die alleen door jou kan uitgevoerd worden. Een missie die gedragen wordt door het hele universum. Meer erkenning dan dat heb je toch niet nodig?!?

Hoe lang gaat het nog duren vooraleer je je ZIJN durft in te zetten in je werk?

Hoe lang gaat het nog duren vooraleer je jezelf helemaal durft te laten zien?

Onthoud: Jouw tribe kan je pas vinden, als jij jouw pure vibe met de wereld deelt!

You have what it takes because you have you!

Wil jij je zijn meer leren inzetten in je werk? Vind je het beangstigend om jezelf helemaal te laten zien? De tweedaagse facilitatortraining transformerend zijn zorgt voor een veilige bedding om over deze onderwerpen uit te wisselen en er onder gelijkgestemden mee aan de slag te gaan. Niet door meer lagen toe te voegen, maar juist door te ont-wikkelen.