De yin & yang binnen ondernemerschap

alex-6723-unsplash.jpg

Toen ik de groep ondernemers met een missie oprichtte, deed ik dat onbewust ergens vanuit een tegenbeweging. Ik vond het er binnen het bestaande ondernemerslandschap immers nogal hard en schreeuwerig aan toe gaan. Met marketingtrucs die voornamelijk de angst van mensen bespeelden, pusherige mailingcampagnes die weinig vrijblijvend waren en erg schuld-geïnduceerde overtuigingstechnieken ('als je niet MIJN methode volgt, verwacht dan niet ooit succesvol te zijn'). Geloven in je dienst of product en dat willen verkopen is één ding, maar mensen daarvoor manipuleren en/of misleiden, dat was (en is mij nog steeds) een brug te ver.

Ik vertrouwde erop dat het ook anders moest kunnen. Het verbinden van gelijkgestemde ondernemers (in spé) was voor mij daarin de eerste stap.

Geboren ondernemers vergelijkbaar met geboren surfers

Hebben we het nu ineens over surfers? Ja, dat komt omdat surfen voor mij veel gelijkenissen vertoont met ondernemerschap (ik organiseer dan ook niet voor niets surfweken voor ondernemers). Let me explain...

Net zoals ik mezelf niet als een geboren ondernemer aanschouw, ben ik ook geen geboren surfer. Integendeel, het heeft me bloed, zweet, tranen en heel veel geduld gekost om het te leren, al ben ik mezelf dankbaar dat ik heb doorgezet. En net zo min als ik me thuis voel tussen de geboren ondernemers, voel ik me thuis tussen de geboren surfers. Ze zorgen vaak voor een ietwat agressieve, gespannen sfeer in het water omdat ze danig wat ego met zich meebrengen. Een aantal onder hen, voornamelijk de 'locals', eigenen zich de oceaan zelfs helemaal toe. Vergelijkbaar met hoe bepaalde businessguru's het ondernemerslandschap domineren met hun overal aanwezige energie.

Technieken & tools

Toch is het juist dankzij de technieken en tools die mij door deze geboren surfers werden aangereikt tijdens surflessen (en ik nam er behoorlijk wat!), dat ik uiteindelijk heb leren surfen. Zonder daarbij echter hun trucen en ego te hebben overgenomen!

Als ik hun tips en voorbeelden niet had gevolgd, dan was ik waarschijnlijk nog steeds met mijn plastic roze kindersurfboard (zie foto) aan het klungelen geweest. Dat ik zo nodig moest kopen zonder er eerst professioneel advies over in te winnen, ik zou het immers allemaal zelf wel uitzoeken. (Het verbaast je allicht niet dat ik een steenbok ben van sterrenbeeld.)

Deze koppige naïviteit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik er veel langer dan gemiddeld (en dan bedoel ik echt veeeeeeel langer) over gedaan heb om deze sport te leren. Dat is op zich nog niet zo heel erg. Ook met het feit dat deze omweg mij meer geld heeft gekost, kan ik leven. Wat vooral heel jammer is, is dat in tussentijd surfen mij voornamelijk frustraties in plaats van plezier bracht. Dat ik met momenten ontmoedigd geraakte en mijn (zelf)vertrouwen verloor. En vreesde dat hetgene dat ik het allerliefste wou, niet voor mij weggelegd was.

25983_329882407857_5579923_n.jpg

Struggelen als ondernemer

In mijn prille ondernemerschap ervaarde ik dezelfde struggle. Ik wou zodanig graag bewijzen dat het ook anders kon, dat ik mijn rug toekeerde naar de technieken & tools die binnen het bestaande ondernemerslandschap gangbaar zijn. Met als gevolg dat ondernemen mij voornamelijk stress in plaats van voldoening gaf. Want er kwam niet genoeg geld binnen om ontspannen van te kunnen leven. Wanneer ik in een verkrampte energie zit, dan kan de inspiratie niet vrij door mij heen stromen. En als ik geen inspiratie heb, dan kan ik niets in de wereld zetten. En als ik niets in de wereld zet, dan kan ik niet dienstbaar zijn aan anderen.

Alias, ik kwam vast te zitten in een vicieuze cirkel.

Dienstbaarheid betekent niet jezelf opofferen

Ik zie zoveel ondernemers met een missie die niets liever willen dan dienstbaar zijn aan anderen en bijdragen aan een betere wereld. Ondernemers die geloven in een nieuwe tijd waarin liefde domineert over angst. Een tijd waar we ongetwijfeld naartoe aan het gaan zijn.

Tegelijkertijd merk ik dat het bij vele van deze ondernemers ofwel bij dromen blijft, ofwel - als ze dan toch effectief hun missie in de wereld zetten - ze amper genoeg verdienen om te kunnen (over)leven. En gezien dit een pijn is die ik als voorloper ook zelf heb moeten doorgroeien, is het een pijn die ik ontzettend graag mee uit de wereld wil helpen!

'Service is not sacrifice.' - David R Hawkins

Geen of - of  verhaal, maar een en - en

Het lijkt wel of de nieuwe generatie (zijns)ondernemers onbewust geloven dat financieel succesvol zijn én een wereldverbeterende missie hebben, niet hand in hand mogen gaan. Hierdoor verzetten ze zich tegen de aardse manier van ondernemen.

De aardse manier van ondernemen zie ik vaak benoemd worden als ondernemen vanuit 'mannelijke energie'. Zelf vind ik dit geen optimale woordkeuze, al begrijp ik wat ermee wordt bedoeld. De aarde wordt namelijk al ettelijke jaren gedomineerd door mannelijke systemen zoals religie. Systemen die macht uitoefenen op mensen door ze bang te maken en slecht over zichzelf te doen voelen. Net zoals sommige marketingtrucs de Fear Of Missing Out of het reptielenbrein van mensen bespelen.

Het is terecht dat we dat niet langer blijven slikken! Genoeg is genoeg.

Het beste van twee werelden integreren

Maar wat als we marketing- en verkoopstrategieën niet als trucs zouden aanschouwen, maar gewoon als technieken en tools die erop gericht zijn jou als ondernemer te helpen jouw missie succesvol in de wereld te zetten? Omdat je het waard bent om dat vanuit een gevoel van ontspanning, vrijheid en flow te kunnen doen! Meer nog, omdat je op die manier juist veel meer van betekenis kunt zijn!

Want, we moeten een kat een kat noemen, veel van deze technieken werken ook effectief! Als je ze op een authentieke en integere manier leert inzetten (m.a.w. trouw aan jezelf) en met een liefdevolle intentie hanteert. Daarbij je (potentiële) klanten in hun waarde latend en erop vertrouwend dat ze zelf wel weten wat best voor hen is. Dan zijn het eigenlijk niet meer als 'motiverende duwtjes in de rug' die je aan je (potentiële) klanten geeft. Vergelijkbaar met hoe de surfleraar mijn surfboard een extra zetje gaf, zodat ik gemakkelijker golven kon nemen.

Yin & yang

Zolang we 'vies' of bang blijven van het aardse stuk van ondernemen , mogen we mediteren, op de wet van de aantrekking of onze gidsen beroepen, positieve affirmaties liggen opdreunen, onze intenties zetten bij de nieuwe maan, spirituele boeken lezen etc. zoveel we willen... het zal dan toch niet gebeuren, of een erg moeizaam proces blijven. Omdat we dan alleen de zachte (alias vrouwelijke) yin energie benutten. 

Dat werd me, hoe kan het ook anders, ook weer duidelijk tijdens het surfen.

Want, je mag nog zo graag kunnen surfen, als je niet met 100% commitment paddelt voor die golven, zal je nooit surfen, of toch nooit op golven die hoger komen dan je knieën. En hoe hoger de golven, hoe meer fun je hebt in het water. Alias hoe meer commitment je vertoont naar het neerzetten van je missie op aarde, hoe meer impact je missie kan hebben!

En dat is nu precies wat er nodig is om naar die nieuwe tijd te kunnen evolueren: impactvolle missies die aangedreven worden door succesvolle ondernemers!

 Ik help je ontzettend graag met het neerzetten van jouw missie tijdens het groeitraject ondernemen van binnen naar buiten. Want de wereld wacht op jou!