Surf Your Way Out - Ondernemerseditie

Creëer een rimpeleffect!

Deze Surf Your Way Out editie brengt niet alleen jou in beweging maar ook je onderneming! Voor elke ondernemer wiens missie wat meer mag gaan stromen! Want er bestaat geen betere businesscoach dan de oceaan!

sunset-2295685_1920.jpg

Er zijn twee redenen waarom ik een Surf Your Way Out editie voor ondernemers organiseer:

 1. Als het niet stroomt in jezelf, stroomt het ook niet in je onderneming. Bewust ondernemen werkt van binnen naar buiten. Tijdens deze week nemen we daarom onze innerlijke oceaan eens goed onder handen.

 2. De oceaan is een geweldige businesscoach! Het gedrag dat ik bij mezelf opmerk tijdens het surfen (angst voor de grote golven, afwachtend of terughoudend reageren, mij laten intimideren door andere surfers, slechte timing of verkeerde golfkeuze...) spiegelt de blokkades en patronen waar ik ook als ondernemer mee worstel. Dankzij tastbare metaforen leer ik veel bij over mezelf en zie ik waar mijn groeikansen liggen binnen ondernemerschap.

Daarrond zet ik een programma op dat voornamelijk bestaat uit transformerende natuurrituelen en bewuste reflectiemomenten. Ik leer je dus niets over het ondernemen op zich want ik ben absoluut geen businesscoach.

Daarnaast is surfen gewoon dikke fun en plezier is iets wat we allemaal wel wat meer kunnen gebruiken in ons leven. Dit proces kunnen delen vanuit verbinding met een gelijkgestemde groep ondernemers, maakt het extra waardevol.

Bovendien is de Pura Vida Lodge, waar deze surfweek doorgaat, een zeer inspirerend voorbeeld van hoe ziel & zakelijkheid hand in hand kunnen gaan. Je voelt met elke vezel van je zijn dat deze zaak vanuit het hart en met veel liefde werd opgericht. Zonder echter het businessgegeven uit het oog te verliezen.

En we hebben het geluk dat Sven Daans, de eigenaar van de lodge, ons daar tijdens deze week wat meer over wilt vertellen!

ONDERNEMERSprogramma

Het Surf Your Way Out ondernemersprogramma dat naast de surflessen plaatsvindt, bestaat uit 5 groepssessies.

Onderwerpen die tijdens deze sessies geïntegreerd zullen worden, zijn onder meer:

 • Je natuurlijke eb en vloed respecteren als ondernemer. Oftewel ‘Rest until you feel like playing, play until you feel like resting’. Leren om moeiteloos mee te deinen met het leven.

 • In de stroom gaan staan: Waar mag je meer leren ontvangen? Hoe kan je nu reeds intappen op de overvloed die alomtegenwoordig is? Hoe boor je je innerlijke bron aan?

 • Flow, het creatieve proces, geïnspireerde actie en manifesteren. Durf je je, net zoals de golven in de oceaan, overgeven aan iets dat groter is dan jezelf zodat je een rimpeleffect kunt creëren?

 • Je (verborgen) potentieel losweken en komaf maken met (een volgend laagje aan) blokkades, angsten, negatieve patronen en zelfsaboterend gedrag.

 • Je ruimte innemen als ondernemer, durven staan voor wie je bent, je onderscheiden van anderen door jezelf te zijn. Alias in vertrouwen jouw unieke golven surfen binnen de grote ondernemerszee!

Verder op deze pagina kom je meer te weten over de combinatie van elementen die de Surf Your Way Out weken zo uniek maken en over de heilzame effecten van surfen op lichaam & geest.

Praktische informatie

Wanneer?

VOLZET: 25 mei tot 1 juni 2019 (zaterdag tot zaterdag)

Volgende ondernemerseditie: voorjaar 2020.

(Klik hier voor meer info over de volgende ‘gewone’ Surf Your Way Out editie.)

Waar?

Pura Vida Surf Lodge, Mimizan, Frankrijk

Prijs?

825€

INBEGREPEN:

 • 7 overnachtingen in een gedeelde kamer (vierpersoonskamer, tweepersoonskamer mogelijk mits toeslag)

 • 7 X ontbijt

 • 6 uur surfles, waarvan 1 uur theorie

 • 5 yogalessen

 • Deelname aan het Surf Your Way Out ondernemersprogramma bestaande uit 5 groepssessies

 • Programmabundel

 • Eigen beachcruiser (fiets) met boardrack

 • En nog veel meer: onbeperkt gebruik van de loungetuin met o.a. verwarmd zwembad, buitendouche, bar, koffie en thee (hele dag), wifi en onbeperkt gebruik van verschillende surfboards, wetsuits, bodyboards, skateboards, longboards…

NIET INBEGREPEN:

 • Transport

 • Toeristenbelasting (7€/week)

 • Reisverzekering

Voor wie

'You're never too old to start. It's a lifetime sport that brings incredible amounts of humbleness and happiness and exposure to nature.'

Ben je 30 jaar of ouder?

Zie je jezelf als een creatieve, bewuste, intuïtieve en/of zichzelf uitvindende ondernemer (in spé)?

Ben je bereid om uit je comfortzone te komen? ;)

Dan is de Surf Your Way Out ondernemersweek iets voor jou!

Er is plaats voor max. 8 deelnemers. (VOLZET)

Lees hier de ervaringen van vorige deelnemers.

jasper-r-719542-unsplash.jpg

elementen van het surf your way out programma

Ontdek de helende en transformerende kracht van water tijdens de Surf Your Way Out week.

Het programma bestaat uit vier elementen:

1. Surflessen:

‘When you want something you've never had, you have to do something you've never done.’

Leren surfen werkt verkwikkend en brengt de speelsheid en het kind in jou weer naar boven. Surfen haalt je uit je comfortzone en doet je inzien dat er niets gebeurt zolang je niet eerst zelf in beweging komt. Surfen vormt hierdoor een krachtige katalysator tot authentieke verandering. Je vindt de moed en het (zelf)vertrouwen om op jouw eigen unieke manier te surfen op de golven van het leven.

Leren surfen brengt je leven letterlijk en figuurlijk in beweging!

WARNING! Learning to surf my cause the effect of experiencing tremendous amounts of joy, enthusiasm and happiness!

2. Oceaantherapie:

‘Metaphorically we step from the beach into the currents of our lives’.

In de interactie met de golven leer je heel wat bij over jezelf en jouw manier van in het leven staan. De zee houdt je een spiegel voor en reflecteert je gedragspatronen. Deze weerspiegeling daagt je uit tot groei en het overstijgen van je realiteit.

Je komt jezelf meermaals tegen, wat zorgt voor tastbare leermetaforen. Metaforen reiken verder dan mentale inzichten omdat ze rechtstreeks spreken tot de ziel.

In the ocean you can learn more about yourself than in any classroom! Every wave holds the potential to become your teacher.

3. Symbolische rituelen:

‘The ocean has the capability of bringing you closer in contact with yourself. And inside yourself is where all the answers are stored, waiting to be discovered.’

Door middel van diepgaande rituelen, symbolische handelingen en spirituele natuurbeleving connecteer je met je eigen natuur en kom je dichter bij de essentie.

Je wordt innerlijk opgeschoond door een volgend laagje in je transformatieproces af te pellen. Alles wat je niet langer dient, wordt afgegeven aan de oceaan.

Door blokkades op te lossen in jezelf, kan de levensenergie weer volop stromen.

4. Groep gelijkgestemden:

Tijdens de Surf Your Way Out week ervaar je de kracht van een gelijkgestemde groep, waarin je gewoon jezelf mag zijn. In een ontspannen, ongedwongen sfeer worden lief en leed op een veilige manier gedeeld. Het is opvallend hoe op korte tijd een gevoel van samenhorigheid ontstaat tussen de deelnemers. Er vinden kwetsbare uitwisselingen en verrijkende gesprekken plaats maar er wordt ook intens gelachen en veel plezier gemaakt.

Je ervaart opnieuw de lichtheid van het bestaan!

guy-kawasaki-668848-unsplash.jpg
It’s about more than just surfing. It’s about finding that one thing in life that sets you free.

de effecten van surfen

Surfen is een intensieve fysieke activiteit die - net als het leven - vraagt om geduld, doorzettingsvermogen, timing en actief engagement. De sport wordt beoefend in een pure, verkwikkende maar ook onvoorspelbare en oncontroleerbare omgeving, de zee.

Surfen combineert de positieve effecten van de elementen beweging, natuurlijk (zon)licht (‘hallo vitamine D’), zeewater en zeelucht. Dit stimuleert het immuunsysteem, bevordert een gezond slaappatroon, ondersteunt biologische processen zoals stofwisseling en circulatie en betekent een weldaad voor de spieren, gewrichten en huid. Dat surfen goed is voor je lichamelijke gezondheid staat dus vast.

De heilzame effecten van surfen op de mentale of psychische gezondheid zijn minder bekend. Nochtans maakt surfen in Californië deel uit van het therapieprogramma bij onder meer posttraumatische stressstoornissen en verslavingen en wordt surfen in bepaalde regio’s in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op doktersvoorschrift gegeven bij angst- en stemmingsklachten en gedrags- en ontwikkelingsproblemen.

Surf Your Way Out zet surfen in als middel om opnieuw in contact te komen met je ware natuur. Het effect is dat surfen zowel jou als je leven letterlijk en figuurlijk in beweging brengt.

Surfing creates a new sense of purpose and passion for life.

In deze tijd van verstedelijking, verkeerslawaai, prestatiedruk en multitasking, waarin overstimulatie de nieuwe status quo van ons brein en onze zintuigen is geworden, biedt surfen meer dan ooit een welkome ontsnapping. Dit heeft een reden, of liever, meerdere redenen. In een natuurlijke omgeving, zoals op het strand, komt ons brein tot rust, herstellen cognitieve functies zich en doen onze zintuigen weer waarvoor ze bestemd zijn.

Surfen brengt ons brein in een ontspannen maar gefocuste staat, vergelijkbaar met een meditatieve toestand. Het geluid van de golven en de weidsheid van het landschap brengen rust, maar tegelijkertijd ben je alert en volledig in het moment aanwezig, je wilt immers voorbereid zijn op de volgende golf. Wie aan yoga, meditatie of een vorm van mindfulness doet weet dat dit een positieve invloed heeft op je mentale productiviteit. Het brengt je in een staat van flow: inspiratie en creativiteit stromen, nieuwe inzichten ontstaan, je concentratie en (zelf)bewustzijn nemen toe. Dit verbetert je prestaties en effectiviteit en dus ook je persoonlijk en professioneel succes. Door te surfen gebeurt hetzelfde.

Gefocuste maar ontspannen tijd in de natuur geeft onze vermoeide (vaak uitgeputte) frontale hersenkwab, meer bepaald de prefrontale cortex, die instaat voor executieve functies zoals cognitieve controle, beoordelings- en probleemoplossend vermogen, besluitvorming, planning, selectieve aandacht en het beheersen van gedrag en emoties, een rustpauze en activeert andere delen van ons brein die geassocieerd worden met positieve gevoelens en compassie.

salty.jpg

Tijdens het surfen komen feelgood neurotransmitters vrij in het lichaam zoals dopamine, adrenaline en endorfine, deze zorgen voor sensaties van plezier en vreugde, waardoor de stemming verbetert, maar ook voor een gevoel van sereniteit (in surftaal wordt dit ook wel je ‘stoked’ voelen genoemd). Ook het beloningscentrum is actief wanneer je surft, je gaat genieten en ontladen doordat dezelfde mechanismes in werking treden die een rol spelen bij verslaving (gelukkig valt surfen onder de noemer ‘gezonde verslaving’).

Tegelijkertijd zullen stress, spanning, onrust, depressieve en angstige gevoelens afnemen doordat stresshormonen (zoals cortisol) dalen en kunnen pijnen verminderen door het vrijkomen van endorfine.

Hippocrates gebruikte destijds reeds zeewater om het lichaam te revitaliseren bij psychische klachten zoals depressiviteit of overspannenheid (in deze tijd ‘burn-out’ genoemd) en bij reumatische problemen zoals rugklachten.  Hij geloofde sterk dat de oorsprong van vele ziekten kon gewijd worden aan verwijdering uit de natuur. Surfen kan dan ook als een gratis vorm van therapie of natuurcoaching beschouwd worden. Bovendien leer je in de golven heel veel bij over jezelf en het leven, de metaforen die je tegenkomt in zee kunnen je helpen bij het surfen op de golven van het leven (= oceaantherapie).

The ocean is like a doctor,
always at his desk,
ready to heal you
from the moment you step inside.

Surfen is een erg genietbare maar ook licht stresserende ervaring, in zulke omstandigheden is ook de neurotransmitter oxytocine aan het werk, deze stelt de sociale instincten van het brein scherp, activeert het verlangen naar sociale contacten, verbetert empathie en vergroot de bereidheid om elkaar te helpen en te steunen.

Surfers ervaren daardoor meer sociale verbondenheid en verbondenheid met de natuur, zijn vaker geëngageerd in compassievolle activiteiten en pro-sociale doelen en dragen zo bij aan gelukkigere gemeenschappen.

Wetenschap toont immers aan dat de hoeveelheid persoonlijk geluk die je ervaart zich naar buiten verspreidt en niet alleen de mensen die je kent aantast, maar verder stroomt naar hun families, vrienden, vrienden van hun vrienden, werkomgeving en gemeenschap. Surfen creëert een positief rimpeleffect.

Lees hier de ervaringen van de deelnemers.

beach-1850895_1920.jpg