Ik wil helemaal geen Porsche! Ben ik dan wel een echte ondernemer?

stefan-widua-mjtmj8xGMVo-unsplash.jpg

“Als je niet durft te investeren in dit traject (dat duizenden euro’s kostte), heb je niet de juiste groeimindset als ondernemer!”, kreeg ze te horen. Een zin die haar helemaal van slag maakte, want wat als ze het inderdaad niet in zich had, het ondernemerschap...? De businesscoach was in haar opzet geslaagd, het zaadje van zelftwijfel was geplant.

Gelukkig kwam deze dame langs voor een uitlijningssessie. Toen ze contact maakte met haar innerlijke wijsheid (je weet wel, die bron in jezelf waar je altijd toegang tot hebt!) voelde ze heel duidelijk ‘Dit traject volgen bij die persoon is niet wat ik te doen heb!’. Ze connecteerde weer met haar eigen stroom, waardoor ze kon voelen wat voor haar klopt (en wat niet) en een integere beslissing kon maken die niet op angst was gebaseerd. Een beslissing die haar elders leidde.

Manipulatie & misleiding

Ik vind het onvoorstelbaar dat dit soort marketingtechnieken - namelijk jouw dienst/product trachten te verkopen door de ander slecht te doen voelen over zichzelf - anno 2020 nog steeds wordt toegepast. Want laat ons een kat een kat noemen, dit is gewoon een vorm van manipulatie!

Ik ken meerdere mensen die duizenden euro’s investeerden in een ‘gebakken lucht’ programma en te horen kregen dat ‘het helemaal aan zichzelf lag’ toen ze er niet de gewenste resultaten mee bereikten. Shaming en schuldinductie toegepast door mensen die hun prijzen baseren op de grootte van hun ego. Het ergste van al is dat ze er zomaar mee wegkomen omdat haast niemand er iets van durft te zeggen. We verbloemen deze wanpraktijken door het ‘leergeld’ te noemen. We zien het ‘erin getuind zijn’ als onze eigen verantwoordelijkheid. Maar is het dat eigenlijk wel?

Gelukkig bestaan er ook trajecten die elke cent meer dan waard zijn en coaches en mentors die de kennis, vaardigheden én intenties hebben om je te empoweren in je ondernemerschap (en je dus niet als een melkkoe beschouwen). Je dient echter wel het kaf van het koren weten te scheiden, wat helaas niet zo evident blijkt te zijn.

Geen echte ondernemer

Ik moet eerlijk toegeven dat ik me zelf ook al meermaals ‘geen echte ondernemer’ heb gevoeld. Ik ben namelijk totaal niet bezig met hoe ik een extra nul achter mijn omzetcijfer kan krijgen, met hoeveel Facebookposts ik per dag (en op welk uur) moet posten om zichtbaar te zijn, ik heb geen uitgekiende lancerings- noch marketingstrategie en ik hou niet bij hoeveel bezoekers er maandelijks naar mijn website surfen. In ondernemersland word je dan al snel als naïef bestempeld. Als je er daarnaast bewust voor kiest je prijzen toegankelijk te houden krijg je meteen te horen dat je ‘dan vast wel met geldblokkades zit’. En voor je het weet ga je dat nog zelf geloven ook.

Mijn eigen definitie

Wat betekent ‘ondernemer zijn’ eigenlijk, ging ik me vervolgens afvragen. Zo kwam ik bij mijn eigen definitie van ondernemerschap uit. Ondernemerschap is voor mij het voertuig van persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en zelfexpressie. Met de nadruk op ‘het voertuig’, een metafoor waar ik in deze blog graag even verder op inzoom. Laat ons ondernemen eens vergelijken met autorijden.

Ondernemen versus autorijden

Je bent niets met een auto als je er niet mee kunt rijden. Autorijden vraagt om het aanleren van bepaalde vaardigheden. Net zoals ondernemerschap dat doet. Ondernemerschap is dan ook een vak op zich. Hoe beter je leert autorijden, hoe meer je van je rijervaring zult genieten. Hetzelfde geldt voor ondernemen.

Omzet is dan weer vergelijkbaar met brandstof. Zonder voldoende brandstof kan je auto je niet brengen naar waar je heen wilt. Zonder voldoende omzet kan je niet blijven ondernemen. Dat is een realiteit.

Een andere realiteit is dat je niet alles zelf kunt, althans ik toch niet. Zo kan ik bijvoorbeeld goed autorijden, maar vraag mij niet om de motor van mijn auto te repareren of om de storingen in de elektronica uit te lezen, daarvoor ga ik naar mijn garagist. Net zoals ik in mijn onderneming samenwerk met o.a. een boekhouder, een grafisch vormgever en een webdesigner. Mensen wiens expertise aanvullend en ondersteunend is op de mijne. Andere zaken, zoals een band vervangen of de olie verversen, zou ik mits wat uitleg en oefening in de praktijk best zelf kunnen aanleren. Waardoor mijn capaciteit toeneemt.

Mijn auto moet in de eerste plaats dienend zijn aan mijn levensstijl, zoals je business- of verdienmodel moet passen bij je persoonlijkheid. Zo heb ik bijvoorbeeld een auto die groot genoeg is om mijn surfboard in te vervoeren en heb ik er in mijn onderneming voor gezorgd dat mijn aanbod niet onderhevig is aan extern opgelegde deadlines want daar blokkeer ik op.

Garagist versus businesscoach

Stel je nu eens voor dat je langs gaat bij de garage omdat de motor van je auto sputtert. In plaats van gericht te kijken naar wat het probleem is en hoe dat het best verholpen kan worden, probeert de garagist je echter meteen een Porsche te verkopen. Je zou wellicht heel vreemd kijken en snel op zoek gaan naar een andere garage. Geen moment zou je denken ‘dat je een slechte automobilist bent omdat je geen Porsche wilt kopen’, toch?

Wanneer een businesscoach iemand echter een spreekwoordelijke Porsche probeert te verkopen (alias één of ander high-end programma tracht aan te smeren terwijl dat totaal niet is wat je nodig hebt), gaan veel mensen plots wel twijfelen aan hun eigen ondernemerscapaciteiten, is dat niet vreemd?

Je ware onderneming

Wat als ondernemer zijn helemaal niet gaat over een eigen onderneming hebben? Het leven is immers één grote onderneming op zich!

Ondernemer zijn gaat om een leven creëren dat trouw is aan jezelf en waarin je je potentieel maximaal kunt ontwikkelen. Zodat je kunt doen waarvoor je hier bent. De vorm die dat aanneemt en de manier/het tempo waarop je het doet, zijn van ondergeschikt belang. Hoeveel voldoening je eraan beleeft, dat is wat echt telt!

Kies dus een voertuig (en een garagist!) uit dat bij je past en vooral: geniet van het onderweg zijn!

Om je eigen ondernemerswaarheid te ontdekken, creëerde ik de essentie roadmap. De essentie roadmap bestaat uit 20 vragen die jou tot de essentie van jouw ondernemerschap brengen. Het is een tool die jou helpt te navigeren doorheen de prikkelrijkheid en ruis van de ondernemerswereld. Een tool die je helpt om dichtbij en trouw aan jezelf te blijven en integer 'ja' of 'neen' te zeggen. Alias: dankzij de roadmap blijf je in contact met je eigen stroom!