Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid

Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid

Regelmatig krijg ik - tussen de lijnen door - te horen dat het voor mij niet zo moeilijk is om vrij(er) te leven omdat ik weinig verantwoordelijkheden heb. In zekere zin klopt dat natuurlijk. Waar velen zich echter niet van bewust zijn is dat uiterlijke vrijheid slechts een gevolg is van innerlijke vrijheid. In deze blog toon ik aan waarom het veel gemakkelijker is om ons te verschuilen achter externe verantwoordelijkheden dan om innerlijke verantwoordelijkheid op te nemen. Maar vrijheid loont altijd de moeite!

Persoonlijke ontwikkeling, stopt het dan nooit?!?

Persoonlijke ontwikkeling, stopt het dan nooit?!?

Toen ik in een recente nieuwsbrief openhartig deelde dat de voorbije periode best pittig voor me is geweest, kreeg ik als reactie van een van mijn lezers "Stopt het dan eigenlijk nooit?". Zijn vraag deed me terugdenken aan de vergelijking die ik ooit maakte tussen persoonlijke ontwikkeling en het verwijderen van behangpapier. Een vergelijking die naar mijn gevoel nog steeds opgaat, waardoor ik besloot er deze blog over te schrijven.

Overprikkeling bij HSP/HSS: signalen & oorzaken

Overprikkeling bij HSP/HSS: signalen & oorzaken

Als hoogsensitieve high sensation seeker kan je zowel uit balans geraken door overprikkeling als door onderprikkeling. Het is belangrijk om het verschil te leren (her)kennen tussen stress door onderprikkeling en stress door overprikkeling zodat je weet hoe je jezelf terug in balans kunt brengen. Want onderprikkeling vraagt om een andere aanpak dan overprikkeling.

In deze blog deel ik de signalen waaraan ik zelf merk dat ik overprikkeld ben, tegelijkertijd benoem ik ook een aantal oorzaken van overprikkeling.

De hoogsensitieve high sensation seeker

De hoogsensitieve high sensation seeker

6% van de bevolking is naast hoogsensitief ook hoog sensatiezoekend. De Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) zijn veelal de creatievelingen, multipotentials, innovators en ondernemers van onze maatschappij. Velen onder hen (mogelijks ook jij) zijn zich daar zelf echter niet van bewust, waardoor ze vaak te kampen hebben met gevoelens van zinloosheid.

Dankzij het boek 'Prikkels bijten niet' van Saskia Klaaysen vielen er bij mij heel wat puzzelstukjes op z'n plaats. Ik deel mijn inzichten in deze blog.

Hoogsensitiviteit: geen label maar een eigenschap

Hoogsensitiviteit: geen label maar een eigenschap

Hoogsensitiviteit is geen 'hokje' maar een eigenschap. Een eigenschap die komt met gevoeligheden en uitdagingen maar ook met heel wat mogelijkheden en talenten. Ik vergelijk het wel eens met een fruitboom. Je bent gevoelig voor omgevingsomstandigheden maar als je je natuur tot bloei kunt laten komen dan plukt iedereen om je heen daar de vruchten van.

Om je eigen natuur te verwezenlijken, zijn er een aantal cruciale dingen waar je als hoogsensitief persoon rekening mee dient te houden. Ik heb ze in deze blog voor jou op een rijtje gezet.

Surfen op de golven van je ideeën

Surfen op de golven van je ideeën

Hoeveel mensen vrezen niet dat ze al te laat zijn met hun idee omdat er al zoveel anderen iets gelijkaardigs doen? En laten zich door deze angst verlammen?

Terwijl jouw persoonlijkheid, ervaringsverhaal, inzichten en manier van dingen overbrengen compleet uniek zijn. Los daarvan gaat het niet eens zozeer om wat je juist in de wereld zet maar wel om wie je wordt doorheen dat proces!

Waarom oceaantherapie in opmars is

Waarom oceaantherapie in opmars is

Toen ik eind 2016 met oceaantherapie naar buiten kwam, was er bijna niemand die deze term kende. Intussen worden de zee en de oceaan steeds vaker ingezet als vorm van therapie, al dan niet in combinatie met surfen. Waar komen de heilzame effecten eigenlijk vandaan? Ik deed onderzoek naar de belangrijkste elementen van oceaantherapie en kwam tot volgende conclusie.

Ik wil helemaal geen Porsche! Ben ik dan wel een echte ondernemer?

Ik wil helemaal geen Porsche! Ben ik dan wel een echte ondernemer?

“Als je niet durft te investeren in dit traject (dat duizenden euro’s kostte), heb je niet de juiste groeimindset als ondernemer!”, kreeg ze te horen. Een zin die haar helemaal van slag maakte, want wat als ze het inderdaad niet in zich had, het ondernemerschap...? De businesscoach was in haar opzet geslaagd, het zaadje van zelftwijfel was geplant. Ik vind het onvoorstelbaar dat dit soort marketingtechnieken anno 2020 nog steeds wordt toegepast. Want laat ons een kat een kat noemen, dit is gewoon een vorm van manipulatie!

Hoog tijd om dit taboe te doorbreken…