Surfen: Hét ultieme transformatiemiddel

jeremy-bishop-664695-unsplash.jpg

Bewegingsvormen zoals yoga en dans worden steeds vaker ingezet als middel tot persoonlijke ontwikkeling. Wat echter minder bekend is, is surfen en meer bepaald golfsurfen. Ondertussen organiseer ik voor het derde jaar op rij Surf Your Way Out weken. Deze reizen zijn uniek in hun soort, niet alleen omwille van de combinatie - surflessen gecombineerd met oceaantherapie en een programma gericht op persoonlijke groei en bewustzijnsontwikkeling - maar vooral omwille van de transformerende effecten.

Spelen

Ik kijk zelf altijd enorm uit naar de eerste surfles omdat ik dan keer op keer, zonder uitzondering, serieuze volwassenen zie transformeren in speelse kinderen. De volwassene die bezig is met het oplossen van een levensvraagstuk, een vraagstuk dat veelal over de toekomst of het verleden gaat, is plots nergens meer te bespeuren. In plaats daarvan staat er een plezier belevend kind te spelen in de golven, helemaal in het nu, volledig opgaand in het huidige moment. Schaterlachend en met stralende ogen. Heerlijk!

De oceaan zet zwaarte om in lichtheid.

Dichter bij jezelf

Tijdens de week worden er laagjes weggespoeld. Oude verhalen of patronen die de persoon niet langer dienen worden d.m.v. een vernieuwingsritueel afgegeven aan de oceaan, waardoor de essentie weer tevoorschijn komt. Vaak is het voor het eerst in lange tijd dat mensen zichzelf opnieuw herkennen. Dat geeft opluchting!

Het water brengt helderheid over wat mensen willen en vooral niet meer willen. Dit zet aan om andere keuzes te maken, die meer in lijn liggen met zichzelf. Een groot aantal van de deelnemers hakt tijdens of kort na de surfreis belangrijke knopen door waardoor hun leven opnieuw gaat stromen.

Nieuw perspectief

Net zoals verandering van spijs doet eten, brengt verandering van omgeving nieuw perspectief. Er wordt letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd waarin nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Daarnaast kent surfen een bijzonder gunstig effect op je intuïtie en creativiteit.

De weidsheid van de oceaan haalt je weg uit de tunnelvisie waarmee je voorheen door het leven ging en doet je het gehele plaatje van mogelijkheden zien. Door te connecteren met andere surfers die vaak een geheel andere levensstijl leiden, ervaren mensen dat er ook een leven mogelijk is dat niet bepaald wordt door de regels van de ratrace. Dat je over de vrijheid beschikt om een manier van leven uit te bouwen die voldoet aan je eigen voorwaarden.

Wil je ook graag proeven van deze transformerende effecten dan ben je van harte welkom op een Surf Your Way Out week! Meer info en data vind je hier.